فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال چهاردهم شماره 52 (زمستان 1400)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال چهاردهم شماره 52 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن چناری بوکت، بهمن بنی مهد*، حمید احمدزاده صفحات 1-16
    هدف پژوهش مطالعه تاثیر لحن اعلان سود بر قضاوت سرمایه گذار با تاکید بر سوگیری های رفتاری است. این مطالعه بر روی 245 نفر از کارشناسان و مدیران سرمایه گذاری و سرمایه گذاران عادی که در سال 1399 به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس به کار گرفته شد. یافته های حاصل از پژوهش بیان گر این است که تاثیر لحن اعلان سود بر قضاوت سرمایه گذار در حالت های بی طرفی و هم سویی معنادار است ولی در حالت تضاد فاقد تاثیرگذاری معناداری است. به عبارتی فرضیه اول پژوهش در حالت های بی طرفی و هم سویی پذیرفته گردید ولی در حالت تضاد رد شد. با توجه آماره تی محاسبه شده در تاثیرگذاری سوگیری های رفتاری بر قضاوت سرمایه گذار می توان بیان کرد که در هر سه حالت بی طرفی، هم سویی و تضاد به لحاظ آماری معنادار نیست و فرضیه دوم و سوم پژوهش تایید نمی شود. با توجه به نتیجه فوق می توان اذعان کرد که تاثیرگذاری لحن اعلان سود از طریق سوگیری های رفتاری بر قضاوت سرمایه گذار به لحاظ آماری معنادار نیست و فرضیه چهارم و پنجم پژوهش پذیرفته نمی شود. از بین متغیرهای کنترلی تاثیرگذاری سواد ریاضی بر قضاوت سرمایه گذار به لحاظ آماری معنادار است. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش مطابق با تیوری پردازش دوگانگی اطلاعات اپستین (1996) مبتنی بر سیستم تحلیلی است که در قضاوت و تصمیم گیری تحت تاثیر عواطف و احساسات نمی باشد و منطق و استدلال نقش اصلی را در قضاوت و تصمیم گیری اشخاص ایفا می کند و مبتنی بر علم محاسباتی فرد در قضاوت و تصمیم گیری است.
    کلیدواژگان: سوگیری های رفتاری، قضاوت سرمایه گذار، لحن اعلان سود
  • حمید جهانبخش قره باغی، زهرا پورزمانی* صفحات 17-36
    پارادایم چابکی برای ارتقای توانایی در محیط پویا و پیش بینی ناپذیری سازمانی مطرح شده است. بی شک می توان گفت، سازمان هایی می توانند به موفقیت دست یابند که از رویکردها و راهبردهایی جدید مانند چابکی استفاده کنند. یکی از مسیولیت هایی که از چابکی به منظور کسب موفقیت در قلمرو تصمیمات مالی می تواند استفاده کند، مدیران آن واحدهای تجاری است. مسیولیت تهیه و گزارش صورت های مالی حسابداری به عنوان هسته اصلی گزارشگری مالی با هییت مدیره است. لذا هدف این پژوهش بررسی ارتباط اختلالات روانشناختی مدیریتی و چابکی در گزارشگری مالی است. به همین منظور، پنج الگوی ناسازگار شخصیتی به شرح روان پریش خویی، مهار گسیختگی، عاطفه منفی، گسلش و مخالفت ورزی معرفی شدند. جامعه آماری پژوهش حاضر، مدیران شرکت های ایرانی که در سال 1399 مشغول به کار بوده اند، است. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و استفاده از جدول مورگان 101 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به کمک نرم افزار PLS  داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل ارتباط اختلالات شخصیتی مدیریتی با چابکی گزارشگری مالی حاکی از آن است که اختلالات شخصیتی مدیریتی با چابکی گزارشگری مالی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد رابطه بین اختلالات مخالفت ورزی، مهارگسیختگی و روان پریش خویی با چابکی گزارشگری مالی غیر معنادار است. بین گسلش اختلالات و عاطفه منفی با چابکی گزارشگری مالی نیز ارتباط منفی و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات مدیریتی، چابکی، گزارشگری مالی
  • حامد رجب زاده، جمارودی گرکانلی دوجی*، آرش نادریان، مجید اشرفی صفحات 37-48

    شرکت هایی که دارای جریان وجوه نقد داخلی خوبی هستند کمتر به تامین مالی خارجی متکی می باشند و وام دهندگان نیز به این شرکت ها به دلیل نقدینگی خوبی که دارند به راحتی اعتبار می دهند. هدف این پژوهش تحلیل عوامل موثر بر نقدینگی با رویکرد هوش مصنوعی و همچنین پیش بینی نقدینگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور از اطلاعات مالی 138 شرکت طی 8 سال از 1390 الی 1397 جهت آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد. در این پژوهش نسبت وجه نقد عملیاتی شرکت به عنوان متغیر وابسته (نقدینگی) و معیارهای مالی به عنوان متغیر مستقل اولیه در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که بازده دارایی ها، کیوتوبین، نسبت سرمایه در گردش، حاشیه سود عملیاتی و سود تقسیمی از بین سایر معیارهای مالی بیشترین تاثیر را بر نقدینگی شرکت با رویکرد متغیر گزینی ریلف دارد و همچنین رویکرد هوش مصنوعی لاسو  توانایی بالایی در پیش بینی نقدینگی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران دارد.

    کلیدواژگان: نقدینگی، معیارهای مالی، رویکرد هوش مصنوعی انقباضی لاسو
  • امیر حیدریان یزدلی، محمداسماعیل فدایی نژاد*، رضوان حجازی صفحات 49-62

    قراردادهای اختیار معامله برای اولین بار در سال 1973 میلادی به بازار سرمایه راه یافتند و ازآن پس رشد روزافزونی در بازار آن ها به وجود آمد؛ به طوری که در عصر فعلی اختیار معامله ها در بازارهای زیادی در اقصی نقاط جهان در حال مبادله و خریدوفروش هستند. در این تحقیق اختیار معامله و اختیار فروش تبعی موردبررسی قرار گرفتند. بنابراین در این تحقیق به بررسی اختیار معامله، اختیار فروش تبعی و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سرمایه گذاری با رویکرد تفاوت های دوگانه پرداخته شد. برای انجام این تحقیق نمونه ای از 38 شرکت سرمایه گذاری و 244 صندوق سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش نمونه گیری انتخاب گردید. این پژوهش، برای دوره 1393 الی 1399 صورت گرفت. روش آماری مورداستفاده در این تحقیق روش رگرسیون چند متغیره به شیوه پانل دیتا و «تفاوت های دوگانه» (Difference-in-Difference) می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که: انتشار اوراق اختیار فروش تبعی سهام و انتشار اوراق اختیار معامله سهام باعث افزایش عملکرد صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سرمایه گذاری می گردد و همچنین افزایش در عملکرد صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سرمایه گذاری در زمان هایی که شرکت ها اوراق اختیار فروش تبعی سهام منتشر نموده اند نسبت به زمان هایی که شرکت ها اوراق اختیار معامله منتشر نموده اند بیشتر است.

    کلیدواژگان: ابزارهای مالی مشتقه، اختیار معامله، اختیار فروش تبعی، عملکرد صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سرمایه گذاری، رویکرد Difference-in-Difference
  • فاطمه سلطانی، افسانه سروش یار*، مسعود فولادی صفحات 63-77
    با رونق فرضیه های مالی- رفتاری و انجام پژوهش های متعدد در جهت شناخت اثر سوگیری های رفتاری در بازار سرمایه، یکی از حوزه هایی که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، حوزه پژوهش های مربوط به استراتژی مومنتوم است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر متقابل سوگیری لنگر انداختن و اثر تمایلی بر سود مومنتوم و نقش سهامداران خرد بر این رابطه است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری در برگیرنده 136 شرکت طی سال های 1386 تا 1398 می باشد. در این پژوهش اثر تمایلی با استفاده از رویکرد گرین بلات و هان (2005) و فرازینی (2006) و سو گیری لنگر انداختن مطابق با شیوه جورج و هوانگ (2004) محاسبه شده است. همچنین برای محاسبه سود مومنتوم روش شناسی جگادیش و تیتمن (1993) به کار گرفته شده است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ (2015) استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد اثر تمایلی باعث افزایش سود مومنتوم می شود. همچنین سوگیری لنگر انداختن نیز منجر به افزایش سود مومنتوم می گردد. نتیجه دیگر پژوهش بیانگر این است که تاثیر متقابل سوگیری لنگر انداختن و اثر تمایلی، در شرایطی که این دو یکدیگر را تقویت می کنند نیز با افزایش سود مومنتوم همراه است. در نهایت هنگامی که  سوگیری لنگر انداختن و اثر تمایلی هم راستا با هم عمل می کنند، وجود درصد بالای سهامداران خرد، باعث افزایش سود مومنتوم می گردد.
    کلیدواژگان: سوگیری لنگر انداختن، اثرتمایلی، سود مومنتوم، سهامداران خرد
  • مهناز دوستی، مرتضی رحمانی* صفحات 79-90
    سرمایه گذاران در جهان همواره به دنبال سرمایه گذاری ایمن، در بازار سرمایه کشورها یا سهام شرکت های آن می باشند. به همین جهت یافتن روشی کاربردی وعلمی برای شناسایی بهترین فرصت سرمایه گذاری تاثیر بسیار مطلوبی را بر انتخاب یک سرمایه گذار خواهد گذاشت. سهام کارا، سهامی است که اطلاعات موجود در بازار در قیمت آن منعکس و استفاده از قیمت های گذشته سهام در یک بازه زمانی به منظور تجزیه و تحلیل روند و نوسانات آینده سهام، منتهی به نتایج درست و قابل استنادی می شود. در این تحقیق با فرض کارایی ضعیف، یک سبد سهام متشکل از 11 سهام پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران مورد بررسی قرار گرفته است. به این مفهوم که از طریق اطلاعات قیمت سهام از سال های 95 الی 99 روند و شدت نوسانات مورد بررسی قرار گرفته است، سهام هایی که دارای شاخص کارایی فرکتالی کمتر و بعد فرکتالی بالاتر ودر نتیجه شدت نوسانات منسجم بیشتری باشند رتبه کارایی بالاتری دریافت می کنند زیرا قدرت نقد شوندگی سهام بالاتر رفته و برای سرمایه گذاری ایمن خواهد بود. نتایج این تحقیق با استفاده از روش چند فرکتالی جزییات دقیق تری از مراحل رتبه بندی سهام کارا در یک سبد سرمایه گذاری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بازار سهام، گام تصادفی، کارایی، چند فرکتالی، بعد فرکتالی
  • مریم یوسفی نژاد، حسین شریفی رنانی*، سعید دائی کریم زاده صفحات 91-104

    با توجه به نقش بسیار ویژه نفت در اقتصاد جهانی و هم چنین تاثیر نوسانات این متغیر جهانی بر عملکرد بازارهای مالی و نقش آن در تصمیم گیری های مالی، همواره مورد توجه سرمایه گذاران بوده است. بنابر این نقش نفت در اقتصاد نه تنها برای شاخص های کلان اقتصادی که بر شاخص ها و متغیرهای تاثیر گذار بازار سهام نیز بسیار حایز اهمیت می باشد. با توجه به نقش ویژه نفت در اقتصاد ایران و همچنین کسب درآمدهای ارزی از این طریق ، بازار سهام می تواند تحت تاثیر نوسانات قیمت نفت قرار گیرد. از این رو تعیین و شناخت تاثیرپذیری قیمت سهام نقش بسزایی در پیش بینی و روند کلی بازار داشته و همچنین در میزان گرایشات احساسی سرمایه گذار و میل و رغبت وی به سمت سرمایه گذاری در این بازار مهم و ضروری تلقی می گردد. از جمله مولفه هایی که همواره تمایلات سرمایه گذار را دچار افت و خیز می کند، قیمت نفت است. در کشورهایی مثل ایران که وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی دارند، اثر گذاری نوسانات قیمت نفت نیز بیشتر است. با توجه به اینکه حاصل صادرات نفت ورود ارز به کشور است و این ارزها توسط دولت برای توسعه کشور به کار گرفته می شوند، لذا نرخ ارز از جمله مقوله های مرتبط با تمایلات سرمایه گذار می باشد. با توجه به توضیحات ارایه شده برای رسیدن به شکوفایی و ثبات در تولید و توسعه پایدار، مطالعه و شناخت تمایلات سرمایه گذار در ایران و عوامل موثر در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بر این اساس در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از داده های ماهانه سال های 1391تا 1398 و با استفاده از رهیافت غیر خطی مارکوف سوییچینگ، عوامل موثر بر تمایلات سرمایه گذار شناسایی شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که نوسانات قیمت نفت، نرخ ارز، حجم پول و شاخص بهای مصرف کننده از جمله کانال های اثر گذار بر تمایلات سرمایه گذار می باشند.

    کلیدواژگان: نوسانات مثبت و منفی قیمت نفت، نرخ ارز، تمایلات سرمایه گذار، مارکوف سوئیچینگ
  • مریم صادقی، حسین پناهیان*، مهدی صفری گرایلی، میثم عرب زاده، رحمان ساعدی صفحات 105-124
    هدف پژوهش بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها می پردازد. اگرچه در مطالعات گذشته از شاخص های متعددی برای سنجش حاکمیت شرکتی استفاده شده است، اما پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چند شاخصه، سنجه های انفرادی (تک بعدی) متعدد موجود در ادبیات حسابداری و مالی را به کمک نظرسنجی و وزن دهی خبرگان ترکیب نموده و با استفاده از مدل سازی ریاضی، شاخصی جامع برای اندازه گیری حاکمیت شرکتی ارایه نموده و سپس تاثیر آن بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها را آزمون می کند. بدین منظور، فرضیه تحقیق با استفاده از نمونه ای متشکل از 125 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1394 تا 1398 و با بهره گیری از مدل رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر تکنیک داده های ترکیبی مورد بررسی قرارگرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین حاکمیت شرکتی و ریسک سقوط قیمت سهام رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج آزمون تحلیل حساسیت نیز حاکی از آن است که استفاده از معیار جایگزین برای سنجش ریسک سقوط قیمت سهام نیز تاثیری بر نتایج اصلی پژوهش ندارد و نتایج تحقیق از استحکام برخوردار است. یافته های پژوهش ضمن پرکردن خلاء مطالعات قبلی در خصوص ارایه مدل ریاضی جامع برای سنجش حاکمیت شرکتی، می تواند برای قانون گذاران بازار سرمایه، سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری در امر تصمیم گیری راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، شاخص جامع حاکمیت شرکتی، ریسک سقوط قیمت سهام
  • جواد حسینی، رسول برادران حسن زاده*، احمد محمدی، مهدی زینالی صفحات 125-138
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی معیار معینی از جریان نقد آزاد است که بیشترین محتوای ارزشی را تحت تاثیر فرصت های رشد و نظام راهبری شرکتی داشته باشد‎.‎ در واقع اجرای پژوهشی است که حاصل آن بتواند از طریق شناسایی الگوی مشخصی از جریان نقد آزاد که محتوای ارزشی داشته باشد، در ارتقاء قابلیت مقایسه شرکت ها و در نتیجه کیفیت گزارشگری مالی موثر واقع شود. جهت دستیابی به این هدف 11 الگوی پرکاربرد جریان نقد آزاد به منظور بررسی محتوای ارزشی بر روی نمونه ای از 180 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 الی 1397 با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان دادکه جریان نقد آزاد بر اساس مدل لن و پلسن (1989) با ضریب تعیین بالاتری نسبت به سایر الگوهای جریان نقد آزاد قادر است تغییرات قیمت سهام در بازار را را تحت تاثیر فرصت های رشد و نظام راهبری شرکتی تبیین کند. به طور کلی یافته ها نشان می دهدکه بازار وزن بیشتری را به جریان های نقد آزاد شرکت هایی می دهد که دارای فرصت رشد بیشتر و نظام حاکمیت شرکتی قوی هستند.
    کلیدواژگان: جریان نقد آزاد، فرصت رشد، نظام راهبری شرکتی، محتوای ارزشی
  • محمدامین رستگار* صفحات 139-156

    شرکت ها در محیط هایی فعالیت می کنند که توانایی شرکت در کسب سود به تنهایی نمی تواند تضمین کننده رشد و بقای شرکت باشد. اما پیش بینی می شود که حفط تعادل بین رشد تجاری و رشد اجتماعی تا حدی بتواند موجب افزایش سودآوری شرکت شود. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر،  بررسی نقش تعدیلی مدیریت سود واقعی بر رابطه بین مدیریت ریسک سازمانی و بیش اطمینانی مدیریت با مسیولیت های اجتماعی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا، 101 شرکت (707 مشاهده سال- شرکت) پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفته اند. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از داده های تابلویی (پانلی) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان می دهد که بین مدیریت ریسک سازمانی و بیش اطمینانی مدیریتی با مسیولیت های اجتماعی شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت سود واقعی، رابطه بین مدیریت ریسک سازمانی و بیش اطمینانی مدیریتی با مسیولیت های اجتماعی شرکت را تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک سازمانی، بیش اطمینانی مدیریتی، مسئولیت های اجتماعی شرکت، مدیریت سود واقعی
|
  • Hassan Chenari Bouket, Bahman Banimahd *, Hamid Ahmadzadeh Pages 1-16
    The purpose of this study is the effect of Earnings-Announcement Narrative and Investor Judgment with emphasis on behavioral biases. This study was performed on 245 investment experts and managers and ordinary investors who were randomly selected in 1399. To analyze the data and test the research hypotheses, the structural equation model was used with the help of Smart PLS software. Findings from the study indicate that the effect of the tone of the Earnings-Announcement on the investor's judgment is significant in cases of neutrality and all-roundness, but in the case of conflict has no significant effect. According to the calculated t-statistics on the effect of behavioral biases on investor judgment, it can be said that in all three cases of neutrality, alignment and conflict are not statistically significant and the second and third hypotheses of the study are not confirmed. According to the above result, it can be acknowledged that the effect of the profit announcement tone through behavioral biases on the investor's judgment is not statistically significant and the fourth and fifth hypotheses of the research are not accepted. Among the control variables, the effect of mathematical literacy on investor judgment is statistically significant. Findings from the test of research hypotheses in accordance with the theory of information duplication processing Epstein (1996) is based on an analytical system that is not affected by emotions and feelings in judgment and decision and logic and reasoning play a major role in judging and decision making.
    Keywords: Behavioral Biases, Investor Judgment, Earnings-Announcement Narrative
  • Hamid Jahanbakhsh Qarebaghi, Zahra Poorzamani * Pages 17-36
    Agility paradigm has been proposed to improve the ability in dynamic environment and organizational invariance. Undoubtedly, organizations can successfully use new approaches and strategies, such as agility. One of the responsibilities that can be used to achieve success in the realm of financial decisions is its managers. The responsibility of preparing and reporting the financial statements is as the core of financial reporting with the board of directors. The purpose of this study is to investigate the relationship between psychological disorders and agility in financial reporting. For this purpose, five incompatible personality profiles were introduced as follows: Antagonism, Detachment, Negative Affect, Disinhibition, Psychotics. The statistical population of this study is the managers of Iranian companies working in 2020. Using simple random sampling and Morgan table, 101 people were selected as the sample and were analyzed by soft ware of PLS software .The results of correlation analysis of management personality disorders with financial reporting agility indicate that managerial personality disorders have a negative and significant relationship with financial reporting agility .Also the findings showed that the relationship between Antagonism, Dis inhibition and Psychotics with agility in financial reporting is not significant. There is also a negative and significant relationship between Detachment and Negative affect with financial reporting agility .
    Keywords: Management Disorders, Agility, Financial Reporting
  • Hamed Rajabzadeh Pages 37-48

    Companies with good domestic cash flows are less likely to rely on external financing, and lenders are more likely to lend to these companies because of their good liquidity. The purpose of this study is to analyze the factors affecting liquidity with the artificial intelligence approach and also to predict the liquidity of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, the financial information of 138 companies during 8 years from 2012 to 2020 was used to test the research hypotheses. In this study, the company's operating cash ratio was considered as a dependent variable (liquidity) and financial criteria were considered as the initial independent variable. The results showed that return on assets, tobin's Q ratio,working capital ratio, operating profit margin and dividend among other financial criteria have a greater impact on the company's liquidity with the Rilfe variable approach and also Lasso artificial intelligence approach has a high ability to predict corporate liquidity. It has Tehran Stock Exchange.

    Keywords: liquidity, financial metrics, Lasso contractile artificial intelligence approach
  • Amir Heidarian Yazdeli, Rezvan Hejazi Pages 49-62

    Trading options first entered the stock market in 1973, and since then there has been increasing growth in their market; So that in the current era of trading options in many markets around the world are being traded and bought and sold. In this study, Trading options and subordinate sales options were examined. Therefore, in this study, Trading options, Subordinate selling options and the performance of mutual funds and investment companies were examined with a dual differences approach.For this research, a sample of 38 investment companies and 244 investment funds of Tehran Stock Exchange were selected using sampling method. This research was conducted for the period 1393 to 1399. The statistical method used in this research is multivariate regression method using data panel method and "Difference-in-Difference". The results of this study showed that: the issuance of subordinated stock options and the issuance of stock options increase the performance of mutual funds and investment companies and also increase the performance of mutual funds and investment companies at times when companies The bonds issued by the subordinate stock are higher than when the companies issued the bonds.

    Keywords: Derivative Financial Instruments, Trading option, Subordinate selling option, Mutual Funds, Investment Companies Performance, Difference-in-Difference Approach
  • Fatemeh Soltani, Afsaneh Soroushyar *, Masoud Fooladi Pages 63-77
    With the growth of financial-behavioral hypotheses and conducting numerous studies to identify the effect of behavioral biases, one of the areas that has been considered by researchers is the field of research related to momentum strategy.The purpose of this study is investigating the disposition effect and anchoring bias separately and in combination with each other to impact momentum profits ad the role of retail investors in this relationship. The statistical population of the study includes companies listed in the Tehran Stock Exchange and the statistical sample includes 136 companies during the years 2007 to 2020. In this study, the effect of disposition effect has been calculated using the approach of Greenblatt and Han (2005) and Frazzini (2006) and the anchorage bias according to the method of George and Hwang (2004). The methodology of Jegadeesh and Titman (1993) has also been used to calculate momentum profits.To test the research hypotheses, the five-factor model of Fama and French (2015) has been used. The results of testing the research hypotheses show that the disposition effect increases the momentum profit. Anchoring bias also leads to an increase in momentum profit. Another result of the research indicates that the interaction effect of anchoring bias and the disposition effect while these two reinforce each other, is also associated with an increase in momentum profit. Finally, when anchoring bias and disposition effect work together, the presence of a high percentage of retail investors increases momentum profits.
    Keywords: Anchoring bias, disposition effect, Momentum Profit, Retail Investors
  • Mahnaz Doosti, Morteza Rahmani * Pages 79-90
    Investors around the world are always looking for safe investments in the capital markets of countries or the stocks of their companies. Therefore, finding a practical and scientific way to identify the best investment opportunity will have a very positive impact on the choice of an investor. An efficient stock is a stock whose price information is reflected in the market and the use of past stock prices over a period of time to analyze future trends and fluctuations in stocks leads to correct and citationable results. In this study, assuming poor performance, a stock portfolio consisting of 11 shares accepted in the Iranian capital market has been examined. In the sense that through the stock price information from 95 to 99 years, the trend and intensity of fluctuations have been examined. Because the liquidity of stocks has increased and it will be safe to invest. The results of this research using multi-fractal method show more detailed details of the efficient stock ranking steps in a portfolio.
    Keywords: Stock Market, Random Walk, Efficiently, Multi-fractal, fractal dimension
  • Maryam Yosofinezhad, Hossein Sharifi-Renani *, Saeed Daei-Karimzadeh Pages 91-104

    According to the special role of oil in the international economy and also the effect fluctuations of this global variable on the performance of financial market and its role in financial dicisions always has been considered by investors.Therefore, the role of oil in the economy is not only for macroeconomic indicators, rather it has affected on the stock market indicators and variables. Also, according to the special role of oil in the economy of Iran and foreign exchange earnings, the stock market can be affected by fluctuations of oil price. Therefore, determining and recognizing the impact of stock price has played a significant role in forcasting and the overall market trend. And it should also be considered important in the level of investor sentiments and desire to invest. One of the components that always fluctuate the investor sentiments is oil price. In countries such as Iran , Which are heavily dependent on oil revenues the effects of oil price fluctuations are also more sever.Considering that the result of oil exports is the entry of currency in to the country and these currencies are used by the government to developthe country.So the exchange rate is one of therelated categories with investor sentiments.According to the description provided to achieve prosperity and stability development ,studing and recognizing the investor sentiments and the effective factors are special important.Accordingly , in present study using the monthly data for the years from 1391 to 1398 with the approach of markovs swiching identify the factors affecting the investment.Research results show that fluctuation in oil prices, exchange rate , money supply and consumer price index can be effective on the investor sentiment.

    Keywords: Positive, Negative Oil Price Fluctuations, exchange rate, investor sentiment, Markovs-Switching Approach
  • Maryam Sadeghi, Hossein Panahian *, Mehdi Safari Geryli, Meysam Arabzadeh, Rahman Saedi Pages 105-124
    The present study examines the impact of corporate governance on the stock crash risk of companies. Although in previous studies several indicators have been used to measure corporate governance, the present study using multi-criteria decision model to combine numerous individual metrics (one-dimensional) available in accounting and financial literature with the help of experts' opinions and their weighting, and by using mathematical modeling provides a Composite measures of corporate governance and then tests its impact on companies' stock crash. The research hypothesis was tested using a sample consisting of 125 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2015 to 2019 and using a multivariate regression model based on combined data technique. The results show that there is a negative and significant relationship between corporate governance and the stock crash risk. Also, the results of the sensitivity analysis test indicate that the use of alternative criteria to measure the stock crash risk does not affect the main results of the study and the research results are strong enough. The research findings, while filling the gap of previous studies on providing a Composite mathematical model for measuring corporate governance, can be a guide for capital market legislators, investors and other users of accounting information in making decision.
    Keywords: Corporate Governance, Composite measures of corporate governance, Since stock crash
  • Javad Hosseini, Rasoul Baradaran Hasanzadeh *, Ahmad Mohammadi, Mahdi Zeinali Pages 125-138
    The purpose of this study is to identify a certain criterion of free cash flow that has the most value content under the influence of growth opportunities and corporate governance system. In fact, the purpose of this study is to conduct research that can be effective in improving the comparability of companies and thus the quality of financial reporting by identifying a specific pattern of free cash flow that has value content. To achieve this goal, 11 widely used free cash flow models were tested on a sample of 180 companies listed on the Tehran Stock Exchange during 2009 to 2019 using panel data regression to examine the value content. The results of testing the research hypotheses showed that free cash flow based on the model of Lehn & Poulsen (1989) with a higher R2 than other models of free cash flow can explain changes in stock market prices under the influence of growth opportunities and corporate governance. . Overall, the findings show that the market gives more weight to the free cash flows of companies that have the opportunity for further growth and a strong corporate governance system.
    Keywords: Free cash flow, Growth opportunity, Corporate Governance
  • MohammadAmin Rastegar * Pages 139-156

    Companies operate in environments where the company's ability to make a profit alone cannot guarantee the company's growth and survival. But maintaining the balance between business growth and social growth is expected to increase the company's profitability to some extent. Therefore, the purpose of this study is to investigate the adjusting role of real profit management on the relationship between organizational risk management and management overconfidence with social responsibilities in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this regard, 101 companies (707 year-company views) listed on the Tehran Stock Exchange during the period 1392 to 1398 have been studied. In order to test the research hypotheses, the multiple linear regression model was used using panel data. The results of this study show that there is a positive and significant relationship between organizational risk management and managerial overconfidence with corporate social responsibilities. Also, the research findings showed that real profit management weakens the relationship between organizational risk management and managerial overconfidence with corporate social responsibilities.

    Keywords: Corporate social responsibility, Organizational risk management, and Managerial Overconfidence: Evidence for Real Earnings Management